Vanlige spørsmål og svar

Med riktig pleie blir Muurikkas stekeheller, panner, bålgriller og tilbehør trofaste favoritter til matlaging utendørs i mange år fremover. Rengjøring og vedlikehold er enkelt og viktig for at produktene skal fungere optimalt og vare lenge. Ett av de vanligste spørsmålene vi får, er hvordan stekehellen skal vedlikeholdes. Blant spørsmålene på denne siden finner du svar på dette og mye annet vi ofte får spørsmål om.

Stekeheller

  • Før du tar i bruk din nye stekehelle i varmvalset stål må den brennes inn. Innbrenningen gir en egenskap som ligner non-stick overflate som gjør matlagingen vesentlig enklere. Begynn med å rengjøre med varmt vann. Tørk pannen ved å varme den opp til den er helt tørr.

    Fettbehandling

    Start med å varme opp stekehellen på en gassbrenner, elektrisk grill, kullgrill eller en annen varmekilde, til pannen blir mørk. Fordel deretter et tynt og jevnt lag med fett over hele stekeflaten. Bruk gjerne Muurikka stekefett. Det er også mulig å bruke vanlig matolje eller usaltet stekefett. Gjenta prosessen til hele overflaten av pannen blir jevnt sort. Vær ekstra nøye slik at fettet ikke blir for tykt og samler seg i bunnen av pannen. Det kan dannes en ujevn masse av fett som kan brenne seg fast.

  • Rengjør stekehellen umiddelbart etter bruk, gjerne mens hellen fortsatt er varm. Da slipper matrestene lettere og levetiden på hellen forlenges. Husk å ikke bruke vaskemiddel ved rengjøring. Vaskemiddel løser opp fett som beskytter stekepannen og en ny fettbehandling er nødvendig.

    Rengjøring med vann: 
    1. Tørk bort matrester med litt papir eller med en klut.
    2. Hell litt vann i pannen og kok opp. Vannet løser opp smuss og gjør det lettere å rengjøre stekehellen. Gjenta trinn 1 og 2 etter behov.
    3. Tørk av pannen og smør inn stekeflaten med litt matolje eller med Silava-stekefett eller spray.

    Rengjøring med salt:
    Har stekepannen blitt skikkelig skitten eller om det har satt seg smak i
    stekeflaten, kan saltrengjøring være nyttig.

    1. Varm opp stekehellen og dryss over et rikelig lag med grovt salt.
    2. La saltet mørkne i hellen i noen minutter slik at det trekker til seg fuktighet, smuss og fett.
    3. Skrap bort saltet med en fleksibel stekespade.
    4. Hell litt vann i stekepannen og tørk av.
    5. Smør inn stekeflaten med litt matolje eller med Silava stekefett eller spray.

  • Stekehellen er slitesterk, men for at den skal vare så lenge som mulig bør den oppbevares på et tørt sted. Dersom den ikke skal brukes over lengre tid, anbefales det å rengjøre den grundig og gjøre en ny fettbehandling før du legger den bort.

  • Dersom stekehellen skulle ruste, tar du en grillbørste eller litt stålull og gni på rustflekkene til de forsvinner. Rengjør deretter stekehellen og smør den på samme måte som før første gangs bruk. Deretter kan du bruke den akkurat som vanlig.

Gassbrennere

  • Den vanligste årsaken til at den ene gassringen slutter å fungere, er at vann eller spindelvev har kommet inn gjennom hullene i gassringen, noe som hindrer gassen i å passere. Prøv å blåse rent eller snu gassbrenneren opp ned for å la vannet renne ut.

Panner av kullstål

  • Før du tar i bruk din nye panne i karbonstål må den brennes inn. Innbrenningen gir en egenskap som ligner non-stick overflate som gjør matlagingen vesentlig enklere. Begynn med å rengjøre med varmt vann. Tørk pannen ved å varme den opp til den er helt tørr.
    Fettbehandling

    Start med å varme opp stekehellen på en gassbrenner, elektrisk grill, kullgrill eller en annen varmekilde, til pannen blir mørk. Fordel deretter et tynt og jevnt lag med fett over hele stekeflaten. Bruk gjerne Muurikka stekefett. Det er også mulig å bruke vanlig matolje eller usaltet stekefett. Gjenta prosessen til hele overflaten av pannen blir jevnt sort. Vær ekstra nøye slik at fettet ikke blir for tykt og samler seg i bunnen av pannen. Det kan dannes en ujevn masse av fett som kan brenne seg fast.

  • Kok opp pannen før bruk. Rengjør deretter med mildt vaskemiddel og tørk av. Varm deretter opp pannen igjen og smør inn med matolje eller Silava stektfett eller spray. Det beskytter mot rust og forbedrer stekeegenskapene. Pannen brennes inn på nytt hvis den skades eller fettet er vasket bort.

  • Rengjør pannen med varmt vann. Dersom matrester sitter fast i pannen, kan du bløtlegge den og/eller skrubbe den med stålull. Ikke bruk vaskemiddel da det fjerner fettoverflaten.

  • Det er normalt at overflaten på pannen endrer farge etter litt bruk.