Populære kategorier
Våre sortiment
Oppskrift
Vil du imponere med noe skikkelig godt? Da må vi tipse om nydelige risotto med asparges, dill og sitron – servert med smørstekt kveite. Foto fra Bakeren og Kokken.
20 ingredienser
4 personer
20 ingredienser
4 personer
Oppskrift
Vil du imponere med noe skikkelig godt? Da må vi tipse om nydelige risotto med asparges, dill og sitron – servert med smørstekt kveite. Foto fra Bakeren og Kokken.
Fisk
500 g kveitefilet
50 g smør
Olje
Salt
Sitronlake
2 sitroner
0,5 dl sukker
0,5 dl salt
Spisskål
1 spisskål, delt i båter
Forvellet spinat- og dillmiks
130 g babyspinat (ca. 2 poser)
ca. 4 ss dill
Vann
Risotto
350 g arborioris (eller carnaroliris)
0,5 dl olje
2 vårløk
1 bunt asparges
2 dl hvitvin
1,5 liter grønnsakskraft (eller kyllingkraft)
2 dl finrevet Västerbottensost (eller annen kraftig ost)
75 g smør
Salt
Nykvernet sort pepper
Topping
1 bunt dill
Revet skall av 1 sitron
3 ss ristede pinjekjerner
Salte kveiten
Del kveitefileten i 4 porsjonsstykker, gjerne med skinnet på. Salt fisken lett og legg fiskestykkene i en bolle, dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet i én time.
Sitronlake
Skrell sitronene og fileter dem så du får rene sitronbåter. Press også saften ut av restene. Ha båter og saft i en bolle sammen med sukker og salt, rør om og sett kaldt i minst én time.
Forbered grønnsakene
Finhakk vårløken. Kutt aspargesen i mindre biter og spar to stilker som du høvler tynt (gjerne med mandolin) til topping. Legg dem i iskaldt vann inntil servering.
Forvellet spinat- og dillmiks
Kok opp vann og ha i spinat og dill. Kok i 1 minutt, og legg deretter i iskaldt vann. Sil av og la renne godt av i et dørslag. Miks den forvellede spinaten og dillen glatt i blender, og sett til side til risottoen.
Varm opp Muurikka stekehellen. Tilsett olje og smør og brun fisken lett rundt hele. Flytt fisken ut til kanten og senk varmen ytterst slik at den sakte når 42 °C. Stek spisskålen til den får god farge, legg den også til side på stekehellen for å bli mør. Hell over sitronlaken.
Lag risottoen
Varm olje på stekehellen. Stek aspargesen i kort tid og legg til side. Tilsett smør og stek vårløk til den er blank. Tilsett ris og stek noen minutter til den er lett gjennomsiktig. Hell i vinen og la den koke inn. Tilsett varm kraft litt etter litt, ca. 2 dl av gangen, mens du rører. La kraften koke inn mellom hver omgang. Risottoen skal være løs og med litt tyggemotstand. Det tar ca. 18–20 minutter. Ta av varmen og rør inn spinat- og dillmiksen, revet ost, smør og asparges. Smak til med salt og pepper.
Servering
Topp risottoen med den høvlede aspargesen, mer revet ost, pinjekjerner, sitronskall og dill. Server med kveitefilet og stekt spisskål.