Ingredienser

Røkt skinke
Saltet juleskinke
Røykespon Eple
Røykespon Kirsebær
Røykespon Whiskey

Vørter-tynnbrød
½ pose tørrgjær
1 ts salt
5 dl hvetemel
2 dl rågsikt (siktet hvete- og rugmel)
½ dl kruskakli
1 1/4 dl vann
1 ½ dl melk
2 ss ferdigblandet vørterkrydder
½ dl flytende honning
2 ss olje

Grønnkålstuing
Grønnkål ca. 400 gram 
3 dl fløte
Ca. 60 g smør
flaksalt
1 eple, skivet
Granateplekjerner
Ev. senne
   

Slik gjør du

Røkt skinke

1. Ta skinken ut av pakken, men la den være i nettet.

2. Skyll skinken i kaldt vann.

3. Stikk termometeret inn i skinken
og legg den på risten i røykeovnen. 
(Det er viktig å bruke et termometer som kan
leses av uten å åpne røykeovnen, ellers slipper
røyken ut og man får ikke full effekt.)

4. Legg inn røykespon i ovnen. Skru opp effekten på
røykeovnen til maks temperatur til den har nådd
110–120 grader.

5. Senk deretter temperaturen og
hold den på 110–120 grader under hele tilberedningen.
6. Røyk skinken til kjernetemperaturen er 71 grader.
7. Ta ut skinken og pakk den inn i folie. Skinken er klar
til servering. Den kan også grilles hvis du ønsker det. 

Vørter-tynnbrød

1. Bland alle de tørre ingrediensene.

2. Varm melk og vann til det er fingervarmt.

3. Hell melk, vann, olje og honning i de tørre
ingrediensene og bland sammen.

4. Elt deigen i ca. 5 min. Tilsett mel etter behov.

5. Kna til du får en smidig deig som ikke er for klebrig.

6. Strø over litt mel, dekk med et håndkle og la det
heve i ca. 1 time.

7. Del opp deigen i ca. 7 deler.

8. Rull ut til boller og la de fortsette å heve under
håndkleet mens du lager grønnkålstuingen.

9. Trykk ut deigbollene til ca. 1/2 cm tykke kaker
og legg de på den varme, tørre kanten av stekehellen.

10. Øk varmen på den ytre ringen, men pass på at brødet
ikke blir brent. Stek i ca. 5 min. på hver side.

11. Ta bort brødet og legg det skivede eplet på kanten av
stekehellen i noen minutter. 

12. Smør eventuelt et lag sennep på brødet, legg på grønnkålstuingen
og noen skiver av den røkte juleskinken og topp med stekt eple
og granateplekjerner. 

Grønnkålstuing

1. Løsne grønnkålbladene fra stilken og
hakk dem i mindre biter (eller kjøp ferdighakket).

2. Varm opp stekehellen, bruk begge gassringene.

3. Legg i smøret, vend inn grønnkålen og stek sammen
med smøret i noen minutter til den mykner.

4. Hell i det meste av fløten og la det koke.

5. Salt og dekk til med lokk i noen minutter.
Spe eventuelt med litt mer fløte hvis behov.6. Senk varmen og la
grønnkålen fortsette å koke.