Hobbykokker

Peter

Peter er den tredje hobbykokken som presenteres i vår serie. For han handler det om rustikk mat laget fra bunnen av, der hvert steg gjerne kan få ta sin tid. Her lar han sin indre matnerd få plass og byr på retter med masser av smak. Denne gangen deler han tre favoritter: kebab i brød med kebabsaus og sprø grønnsaker, hvitløksstekte reker med surdeigsbrød, samt røkte spareribs med epleslaw. Du får også muligheten til å bli bedre kjent med ham gjennom noen korte spørsmål om hans matlaging og inspirasjon.

Hvordan begynte din interesse for matlaging, og hva gjør matlaging gøy for deg?
– Min interesse for matlaging begynte nok da jeg for første gang spiste en virkelig god, veltilberedt fisk på en fin restaurant – Bon Lloc i Stockholm. Jeg hadde aldri trodd at én eneste ingrediens kunne smake så godt! Etter det ville jeg oppleve den følelsen igjen og igjen, men å spise ute er dyrt, så jeg bestemte meg for å prøve å skape det selv. Det som gjør matlaging gøy for meg, er at man med enkle ingredienser kan oppnå uventet høye resultater gjennom forskjellige tilberedningsmåter. Perfekt tilberedt fisk er ett eksempel, men det beste eksemplet er kanskje brød. Vann, salt og mel er hver for seg ingen smaker som får smaksløkene til å danse, men etter litt elting, heving og baking… wow!

Hva er det beste med å lage mat ute?
– Å lage mat ute er fantastisk fordi det tar oss tilbake til våre røtter. Den gang var det åpen ild på sletten utenfor hytten, nå er det gass på terrassen foran villaen. Ulike steder, men den samme følelsen. Familien eller venner sitter og prater, duftene begynner å spre seg, barna kommer bort og lurer på hva som skal spises, og når maten er ferdig tar man den rett fra stedet der den ble tilberedt. Det er den mest grunnleggende formen for fellesskap som mennesker har hatt i tusenvis av år.

Hva håper du at andre tar med seg fra oppskriftene dine?
– At mulighetene er uendelige! De fleste råvarer kan smake fantastisk med riktig tilberedning. Og kopier med stolthet. Kebab med brød er jo kjempegodt, så hvorfor ikke lage det hjemme i stedet for å kjøpe det på nærmeste pizzeria? Mange av oss har spist reker i hvitløk og chili på charterferie i Spania, så hvorfor ikke lage det hjemme også? Jeg liker generelt mat som er rustikk, og å lage den på en Muurikka-panne er en fantastisk måte å lage akkurat den typen mat jeg liker. Det skal være fun dining, ikke fine dining.

Hva inspirerer deg når du velger hvilke retter du skal lage?
– Smak, smak, smak er det som inspirerer meg. Å ha lyst på en spesiell smak og så klare å oppnå den er en skikkelig lykkepille. Som jeg sa tidligere, er det fantastisk å kopiere; vi har alle spist en rett vi husker som utrolig, til tross for sin enkelhet. Å prøve å gjenskape den slik at den smaker like godt er en utfordring, men også veldig gøy. Noen ganger har man spist noe som var godt, men som manglet noe. Da kan man prøve å forbedre det selv ved å tilføre mer salt, varme, syre, fett eller noe annet man tror kan løfte retten. Å vite hvor man vil, og deretter oppleve smaksreisen dit, er veldig inspirerende.